Koniunktura w przetwórstwie przemysłowym, budownictwie, handlu i usługach - maj 2020 roku. Czas przetrwania firm - wyniki badania przedsiębiorców w maju br. | GUS - Portal Informacyjny

Koniunktura w przetwórstwie przemysłowym, budownictwie, handlu i usługach - maj 2020 roku. Czas przetrwania firm - wyniki badania przedsiębiorców w maju br.

Częstotliwość wydania
miesięczna
W maju br. koniunktura oceniana jest mniej pesymistycznie niż w kwietniu br. w większości prezentowanych obszarów gospodarki, przy czym obserwuje się dalsze pogorszenie ocen bieżących („diagnoz”) przy odbiciu w zakresie oczekiwań („prognoz”). Te ostatnie, pozostają jednak zasadniczo na historycznie ujemnych poziomach.
 
W majowej edycji pytanie o przewidywany poziom inwestycji w 2020 r. zostało zastąpione pytaniem o „czas przetrwania” firmy w przypadku kontynuacji bieżących ograniczeń związanych z pandemią. W przetwórstwie przemysłowym, handlu hurtowym oraz transporcie i gospodarce magazynowej dyrektorzy przedsiębiorstw najczęściej wskazywali na „czas przetrwania” firmy powyżej 6 miesięcy, natomiast w budownictwie, handlu detalicznym oraz zakwaterowaniu i gastronomii – od 2 do 3 miesięcy. W sekcji zakwaterowanie i gastronomia aż 14,7% jednostek wskazało, że firma może przetrwać mniej niż 1 miesiąc.