Wskaźniki cen towarów i usług konsumpcyjnych w kwietniu 2017 roku | GUS - Portal Informacyjny

Wskaźniki cen towarów i usług konsumpcyjnych w kwietniu 2017 roku

Ceny towarów i usług konsumpcyjnych w kwietniu 2017 r., w stosunku do poprzedniego miesiąca, wzrosły o 0,3% (w tym usług – o 0,7%, a towarów – o 0,1%). W poszczególnych grupach towarów i usług konsumpcyjnych odnotowano zróżnicowaną dynamikę cen. Największy wpływ na wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem miały w tym okresie wyższe ceny odzieży i obuwia (o 3,0%), w zakresie transportu (o 0,7%) oraz mieszkania (o 0,2%), które podwyższyły wskaźnik odpowiednio o 0,16 p. proc., 0,07 p. proc. i 0,04 p. proc. Niższe ceny napojów alkoholowych i wyrobów tytoniowych (o 0,4%) obniżyły ten wskaźnik o 0,02 p. proc.

 

Wyszczególnienie IV 2017 I-IV 2017

XII 2016= =100

IV 2016 =100

III 2017=
=100

I-IV 2016= =100

O G Ó Ł E M

100,9

102,0

100,3

102,0

Żywność, napoje bezalkoholowe
i alkoholowe oraz wyroby tytoniowe

101,9

102,4

99,9

102,8

Żywność i napoje bezalkoholowe

102,3

102,8

100,0

103,3

w tym żywność

102,5

103,0

100,0

103,6

Napoje alkoholowe i wyroby tytoniowe

100,3

100,8

99,6

101,0

Odzież i obuwie

98,5

94,7

103,0

94,5

Mieszkanie

100,9

101,5

100,2

101,2

Użytkowanie mieszkania lub domu i nośniki energii

101,1

101,8

100,2

101,4

w tym nośniki energii

100,7

101,4

100,1

100,9

Wyposażenie mieszkania i prowadzenie gospodarstwa domowego

100,2

100,3

99,9

100,6

Zdrowie

101,1

101,2

100,2

101,0

Transport

99,8

108,7

100,7

109,5

w tym paliwa do prywatnych środków transportu

98,5

114,4

99,1

117,5

Łączność

99,6

99,3

100,0

98,9

Rekreacja i kultura

101,5

102,4

100,3

100,4

Edukacja

100,2

100,9

100,0

100,8

Restauracje i hotele

100,8

101,8

100,2

101,9

Inne towary i usługi

101,0

103,1

100,2

103,3

 

W kwietniu br. ceny żywności pozostały na poziomie obserwowanym przed miesiącem (wobec spadku o 0,5% w marcu br.). Najbardziej podrożało mięso (przeciętnie o 0,9%, w tym mięso wieprzowe – o 3,3%, wołowe i cielęce – o 0,6%, wędliny – o 0,4%, przy spadku cen mięsa drobiowego – o 0,6%). Więcej niż przed miesiącem konsumenci płacili także za ryż (o 0,4%), pieczywo (o 0,3%) oraz warzywa (o 0,1%). Ceny makaronów i produktów makaronowych pozostały na poziomie notowanym w poprzednim miesiącu. W kwietniu br. niższe były natomiast ceny mąki (o 3,0%), tłuszczów zwierzęcych (o 2,1%) i roślinnych (o 1,8%). Tańsze niż w marcu br. były owoce (o 0,9%) oraz ryby i owoce morza, a także cukier (po 0,4%). Mniej niż przed miesiącem konsumenci płacili również za artykuły w grupie „mleko, sery i jaja” (przeciętnie o 0,3%, w tym za jaja – o 0,9%, sery i twarogi – o 0,5%, jogurty, śmietanę, napoje i desery mleczne – o 0,1%, przy wzroście cen mleka – o 0,2%). Ceny napojów bezalkoholowych w porównaniu z poprzednim miesiącem obniżyły się o 0,2%. Mniej niż w marcu br. płacono za  kakao i czekoladę w proszku (o 1,3%), soki owocowe (o 1,1%) oraz wody mineralne lub źródlane (o 0,2%). Ceny herbaty utrzymały się na poziomie notowanym przed miesiącem. Wzrosły natomiast ceny kawy, a także soków warzywnych i owocowo-warzywnych (po 0,2%). Za wyroby tytoniowe należało zapłacić o 0,6%, a za napoje alkoholowe o 0,3% mniej niż w poprzednim miesiącu.