Dostawy na rynek krajowy oraz spożycie niektórych artykułów konsumpcyjnych na 1 mieszkańca w 2017 roku
W 2017 r. dostawy na rynek krajowy mięsa (m.in. wieprzowego, wołowego i cielęcego oraz drobiowego) wzrosły o 3,8 % w porównaniu z rokiem porzednim i wyniosły 4164 tys. ton.
Zaopatrzenie rynku krajowego w wybrane towary żywnościowe W 2017 roku odnotowano wzrost dostaw większości badanych artykułów żywnościowych w porównaniu z rokiem poprzednim. Znacznie wyższe niż przed rokiem były dostawy m.in. wyrobów czekoladowanych; dżemów owocowych; kawy; mięsa wołowego i cielęcego; owoców i orzechów zamrożonych; kompotów i owoców pasteryzowanych; mięsa drobiowego; cukru i wina gronowego. Największy spadek dostaw w porównaniu z 2016 r. odnotowano dla następujących artykułów żywnościowych: cukierki (bez czekoladowanych); mleko i śmietana w postaci stałej; margaryna i produkty do smarowania (z wyłączeniem margaryny płynnej); wódka czysta oraz mąka żytnia.